Οσφυαλγία και Οξυγόνο-Οζόνο θεραπεία

 

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης  είναι μια εξαιρετικά καλά σχεδιασμένη δομή που διασυνδέει τα οστά, τις αρθρώσεις, τα νεύρα, τους συνδέσμους και τους μύες που συνεργάζονται για να παρέχουν υποστήριξη, δύναμη και ευελιξία. Ωστόσο, αυτή η πολύπλοκη δομή αφήνει επίσης τη μέση ευάλωτη σε τραυματισμό και πόνο.

Yποστηρίζει το βάρος του πάνω μέρους του σώματος και παρέχει κινητικότητα για καθημερινές κινήσεις όπως κάμψη και στρίψιμο. Οι μύες στη μέση είναι υπεύθυνοι για την κάμψη και την περιστροφή των γοφών κατά το περπάτημα, καθώς και για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Τα νεύρα στη μέση τροφοδοτούν την αίσθηση αφής στα κάτω άκρα  και  τους μύες στη λεκάνη και τα πόδια.

 

 

Οι περισσότεροι οξύ πόνοι στη μέση προέρχονται από τραυματισμό των μυών, των συνδέσμων, των αρθρώσεων ή των δίσκων. Το σώμα αντιδρά επίσης στον τραυματισμό κινητοποιώντας μια φλεγμονώδη θεραπευτική απόκριση. Ακόμη και μια μικρής έντασης φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.

 

Υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη της παροχής νεύρων σε πολλούς από τους δίσκους, τους μύες, τους συνδέσμους και άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο να αντιληφθεί με ακρίβεια ποια είναι η αιτία του πόνου. Για παράδειγμα, ένας εκφυλισμένος δίσκος ή μια δισκοκήλη  μπορεί να αισθάνεται το ίδιο με έναν τραβηγμένο μυ – και τα δύο δημιουργούν φλεγμονή και επώδυνο μυϊκό σπασμό στην ίδια περιοχή. Οι μύες και οι σύνδεσμοι επουλώνονται γρήγορα, ενώ ένας εκφυλισμένος δίσκος μπορεί και όχι. Η χρονική πορεία του πόνου βοηθά στον προσδιορισμό της αιτίας.

 

Αίτια Οσφυαλγίας και συνθήκες που συνδέονται

 

 • Καταπόνηση μυών ή συνδέσμων. Η επαναλαμβανόμενη άρση βαρών ή μια ξαφνική αδέξια κίνηση μπορεί να καταπονήσει τους μύες της πλάτης και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Εάν είστε σε κακή φυσική κατάσταση, η συνεχής καταπόνηση στην πλάτη σας μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.

 

 • Διαπλάτυνση ή κήλη δίσκου. Οι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών (σπονδύλων) στη σπονδυλική σας στήλη. Το μαλακό υλικό μέσα σε έναν δίσκο μπορεί να διογκωθεί ή να σπάσει και να πιέσει ένα νεύρο. Ωστόσο, μπορείτε να έχετε έναν διογκωμένο ή ραγισμένο δίσκο χωρίς πόνο στην πλάτη. Η νόσος του δίσκου εντοπίζεται συχνά τυχαία όταν κάνετε ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης για κάποιο άλλο λόγο.

 

 • Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση.

 

 • Οστεοπόρωση. Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής σας στήλης μπορεί να αναπτύξουν επώδυνα κατάγματα εάν τα οστά σας γίνουν πορώδη και εύθραυστα.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

 • Ηλικία. Ο πόνος στην πλάτη είναι πιο συχνός καθώς μεγαλώνετε, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ή 40 ετών.

 

 • Ελλειψη άσκησης. Οι αδύναμοι, αχρησιμοποίητοι μύες στην πλάτη και την κοιλιά σας μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη.

 

 • Λανθασμένος τρόπος άρσης βαρών , χρησιμοποιώντας την πλάτη περισσότερο από τα πόδια

 

 • Κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν αυξημένα ποσοστά πόνου στην πλάτη.

 

 • Υπερβολικό βάρος. Το υπερβολικό σωματικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στην πλάτη σας.

 

Ενέσιμος Οζόνοθεραπεία

 

Η χρήση της οζονοθεραπείας είναι μια έγκυρη θεραπευτική επιλογή που συνιστάται για τη θεραπεία της δισκοπάθειας  στην οποία οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και  η χρήση  χειρουργικής πρέπει να θεωρείται υπερβολική θεραπευτική επιλογή.

Σε πολλές περιπτώσεις, η οζονοθεραπεία αντιπροσωπεύει μια αποτελεσματική θεραπεία για την κήλη δίσκων, επιλύοντας τη νόσο βιολογικά και μηχανικά με ικανοποιητικό τρόπο.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αυτής της παθολογίας, καθώς έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη, αναλγητική  καθώς και αντιοιδηματική  δράση.

Για να εκφράσουμε με απλά λόγια τη διαδικασία που περιλαμβάνει η θεραπεία με όζον, το όζον δρα στους υποδοχείς των νεύρων, με ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται “gate control system” (έλεγχος πύλης πόνου) σπάζοντας τους διπλούς δεσμούς θείου που υπάρχουν στον εκφυλισμένο δίσκο και συνδέεται με τα μόρια του νερού, προκαλώντας τη φυσική του ξήρανση και συνεπώς τη μείωση του μεγέθους του «πολφώδους πυρήνα».

Το όζον έχει επίσης μια αναγεννητική δράση που ορίζεται ως «περιδισκοειδής επαναγγείωση», δηλαδή επαναφέρει τον δίσκο που είναι περισσότερο οξυγονωμένος και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά για την αναδόμηση και επιδιόρθωση του. Στους ελέγχους πρίν και μετά τη θεραπεία φαίνεται η διαφορά.

Υπάρχουν επίσης και άλλες παθολογίες του οστεοαρθρικού ή του σκελετικού μυός που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την οζονοθεραπεία. Μάλιστα, η  δράση του Όζοντος εκφράζεται με πολυπαραγοντικό τρόπο ακόμα και σε περίπτωση πόνου και φλεγμονής που οφείλονται σε οξείες μυϊκές συσπάσεις. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν είστε με περιορισμό κινητικότητας που η χειραγώγηση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι σχεδόν εφικτή. Η οζονοθεραπεία ενδείκνυται επίσης σε περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας, ισχιαλγίας, παρουσία προεξοχών δίσκου, στένωση σπονδυλικών σωλήνων, αρθρώσεις και σε όλες εκείνες τις ατελείς καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης.

 

Πώς γίνεται η ενέσιμος Οζόνο-θεραπεία για την οσφυϊκή μοίρα

 

Η ενέσιμη Οζόνοθεραπεία γίνεται στους παρασπονδυλικούς μύες , είναι μια μη επεμβατική μεθοδολογία που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερους περιορισμούς στις θεραπευτικές ενδείξεις, η οποία δεν συνεπάγεται την ανάγκη για ορθοπεδικά εργαλεία, ούτε ιδιαίτερη ανάγκη για ανάπαυση, δεδομένου ότι η κίνηση, κατά κανόνα, διευκολύνει την επούλωση.

 

Ενέσιμος Οζόνο-Θεραπεία

 

Ο ασθενής πρέπει να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι με την πλάτη του στραμμένη προς τα πάνω, εντοπίζεται η ανατομική περιοχή όπου βρίσκεται η κήλη ή η προεξοχή του δίσκου. Στη συνέχεια, χορηγείται  ένα μείγμα οξυγόνου και όζοντος στους μύες που βρίσκονται πλευρικά στη σπονδυλική στήλη.

Χορηγείται με πολύ λεπτές βελόνες και οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται στη θεραπεία δεν τη βρίσκουν σχεδόν καθόλου επώδυνη.

Συνήθως απαιτούνται περίπου δέκα συνεδρίες σε συχνότητα μία η δύο φορές την εβδομάδα για την πλήρη θεραπεία της οσφυαλγίας , τα οφέλη είναι αισθητά από την πρώτη συνεδρία.

 

Υπάρχουν ρίσκα ;

Η οζονοθεραπεία είναι μια φυσική θεραπεία και επομένως απαλλαγμένη από παρενέργειες και αντενδείξεις.

 

 

Κωνσταντίνος Νικητίδης  MD

 

 

 

 

 1. https://www.terapiaozono.ch/ozonoterapia-per-curare-efficacemente-ernie-e-protrusioni-discali/
 2. www.mayoclinic.org
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30414366/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22430658/
 5. https://www.ossigenoozono.it/It/Home