You are currently viewing Αρθρίτιδα γόνατος και Οζόνο-θεραπεία

 

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των δομικών στοιχείων της άρθρωσης όπως ο χόνδρος , ο μηνίσκος  και τα οστά  και από τις συχνότερες που μπορούν να υπάρξουν. Ο πόνος , το πρήξιμο και η δυσκαμψία είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα του ατόμου. Οι πιο σημαντικές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία  και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση στο σώμα σας. Αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηριαίο οστό), το άνω άκρο της κνήμης (κνήμη) και την επιγονατίδα (επιγονατίδα). Τα άκρα των τριών οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, μια λεία, ολισθηρή ουσία που προστατεύει και μαλακώνει τα οστά καθώς λυγίζετε και ισιώνετε το γόνατό σας.

 

 

Για να υπάρχει σταθερότητα και δύναμη στην άρθρωση 4 σύνδεσμοι γόνατος συνδέουν την κνήμη  με το μηριαίο οστό : 1) πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος 2) οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος 3) έσω πλάγιος σύνδεσμος 4) έξω πλάγιος σύνδεσμος.

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη χρόνια νόσος παγκοσμίως μετά την υπέρταση. Τα ακτινολογικά ευρήματα της ΟΑ αντιπροσωπεύονται στο 80% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω, και περισσότερο από το 60% παραπονείται για συμπτώματα. Ειδικότερα, η άρθρωση του γόνατος είναι η πιο κοινή θέση όπου εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα, 37 % του πληθυσμού άνω των 65 ετών,  λόγω μεγάλων φορτίων βάρους. Η πάθηση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενετική προδιάθεση,  η παχυσαρκία και ο τραυματισμός.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται συνήθως βάση του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης και επιβεβαιώνεται από τον ακτινολογικό έλεγχο. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός ή αιματολογικός έλεγχος.

Η παρακάτω εικόνα αφορά την ακτινογραφία γυναίκας 67 χρονών με στένωση της άρθρωσης  και στα δύο γόνατα.

 

 

 

Συμπτώματα

Μια άρθρωση γόνατος που επηρεάζεται από αρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και φλεγμονή. Γενικά, ο πόνος αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι επίσης δυνατή η ξαφνική εμφάνιση. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα:

Η άρθρωση μπορεί να γίνει δύσκαμπτη και πρησμένη, καθιστώντας δύσκολη την κάμψη και την ανόρθωση του γονάτου.

Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να είναι χειρότερα το πρωί ή μετά από καθιστή ή ανάπαυση.

Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει έξαρση του πόνου.

Χαλαρά θραύσματα χόνδρου και άλλου ιστού μπορεί να παρεμποδίσουν την ομαλή κίνηση των αρθρώσεων. Το γόνατο μπορεί να κλειδώσει ή να κολλήσει κατά τη διάρκεια της κίνησης. Μπορεί να τρίζει, να χτυπάει, να σπάει ή να κάνει θόρυβο άλεσης (crepitus).

Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αδυναμίας ή λυγισμού στο γόνατο.

Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα σημειώνουν αυξημένο πόνο στις αρθρώσεις με τις αλλαγές του καιρού.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ξεκινά με συντηρητικές μεθόδους και εξελίσσεται σε χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει.

 Οι συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και ντουλοξετίνη.

Ενέσεις όπως κορτικοστεροειδή και υαλουρονικό οξύ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή . Οι επιλογές χειρουργικής θεραπείας περιλαμβάνουν αρθροσκόπηση, οστεοτομία και αρθροπλαστική .

 

Οζόνο-θεραπεία

Η Oζόνο-θεραπεία είναι μια ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιεί ένα μείγμα καθαρού οξυγόνου και όζοντος ως θεραπευτικό παράγοντα για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Το σκεπτικό της χρήσης βασίζεται στην ιδέα ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις όζοντος μπορούν να παίξουν σημαντικές λειτουργίες στο κύτταρο και έχουν αποδειχθεί πολυάριθμοι μηχανισμοί δράσης που επιβεβαιώνουν αυτά τα κλινικά στοιχεία.

Για ιατρική χρήση, το μείγμα όζοντος-οξυγόνου παράγεται σε συγκέντρωση από ειδικό πιστοποιημένο εξοπλισμό σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα, για παράδειγμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες CE.

Η Οζόνο-θεραπεία έχει διαφορετικές οδούς χορήγησης, τοπική και συστηματική και διαφορετικές συγκεντρώσεις όζοντος οδηγούν σε διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Η τοπική ενδοαρθρική και περιαρθρική χορήγηση ενδείκνυται για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

 

 

 

    Πλειοτροπική δράση της Οζόνο θεραπείας

 • Αντιφλεγμονώδη δράση
 • Αντιοιδηματική δράση
 • Αναλγητικές ιδιότητες
 • Ανοσοτροποποιητική δράση
 • Αναγέννηση των ιστών
 • Βελτίωση της μικροκυκλοφορίας
 • Νευροτροφική επίδραση
 • Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή που προκαλεί επίμονη οξειδωτική βλάβη, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε εκφύλιση των αρθρώσεων και η καταστολή της οξειδωτικής βλάβης θα μπορούσε να είναι μια σημαντική θεραπευτική επιλογή.

Για όλα τα παραπάνω βιολογικά αποτελέσματα η θεραπεία με οξυγόνο-όζον δεν έχει μόνο αναλγητική δράση αλλά έχει θεραπευτικές ιδιότητες αφού δρα και αποκαθιστά τις βιολογικές ανισορροπίες. Η ενδοαρθρική χορήγηση όζοντος μειώνει τον πόνο, έχει προστατευτικά ανοσοποιητικά αποτελέσματα, μειώνει το οξειδωτικό στρες και μπορεί να προάγει την ανάπτυξη νέου χόνδρου.

Η θεραπεία με όζον έχει αποδειχθεί έγκυρη για τη διατήρηση και προστασία  του χόνδρου από βλάβες που θα οδηγούσαν στην ίδια τη χειρουργική επέμβαση αλλά αν και εφόσον είναι απαραίτητη η χειρουργική προσέγγιση, στη μείωση των χρόνων μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Η Οζονοθεραπεία  δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης, στην βελτίωση της αιμάτωσης και στην αύξηση του μηχανισμού αποκατάστασης του χόνδρου και των γύρω οστών ασθενών με Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Η θεραπεία με οξυγόνο-όζον έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής.

 

 

 

Κωνσταντίνος Νικητίδης   MD MSc

 

 

 

 1. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/arthritis-of-the-knee/
 2. https://journals.lww.com/jaapa/fulltext/2015/01000/an_update_on_primary_care_management_of_knee.6.aspx
 3. https://www.sergiopandolfiozonoterapia.com/artrosi/artrosi-del-ginocchio/
 4. https://www.corsi.univr.it/?ent=cs&id=1017&menu=home&lang=en
 5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21750-osteoarthritis-knee