You are currently viewing Οφέλη των Ωμέγα-3 στο δέρμα

 

Οφέλη των Ωμέγα-3 στο δέρμα

 

Ατοπική δερματίτιδα και Ωμέγα-3

Ο επιπολασμός των αλλεργικών ασθενειών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια: η ατοπική δερματίτιδα έχει αυξηθεί 20 φορές τα τελευταία 60 χρόνια και επηρεάζει το 17-23% του ευρωπαϊκού και αμερικανικού πληθυσμού. Αυτό σχετίζεται με αλλαγές στη δυτική δίαιτα ως αποτέλεσμα της εκβιομηχάνισης (μία τέτοια αλλαγή είναι η αύξηση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και η μείωση των ωμέγα-3 EPA και DHA).

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας αποτελούν πρόδρομο για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση αυτή είναι το σημείο εκκίνησης για τη μελλοντική αλλεργική νόσο. Το 80% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα να αναπτύξουν αλλεργικό άσθμα ή ρινίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ωμέγα-6 και της αλλεργικής νόσου, λόγω της υπερβολικής παραγωγής εικοσανοειδών του αραχιδονικού οξέος. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι πηγές μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 και αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν την αντίθετη επίδραση προς τα Ωμέγα-6. Τα έλαια ωμέγα-3 πιστεύεται ότι παρέχουν προστασία από την ατοπική ευαισθητοποίηση και τα κλινικά συμπτώματα της ατοπίας.

Η κατανάλωση ωμέγα-3 από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει το παιδί. Οι περισσότερες μελέτες επιδεικνύουν επίσης προστατευτική δράση όταν το Ωμέγα-3 καταναλώνεται από παιδιά και εφήβους. Η κατανάλωση ιχθυελαίου από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με ανοσολογικές αλλαγές στο αίμα του ομφάλιου λώρου και μπορεί να μειώσει την ευαισθητοποίηση σε κοινά αλλεργιογόνα καθώς και την επικράτηση και τη σοβαρότητα της ατοπικής δερματίτιδας κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Αυτή η επίδραση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την εφηβεία.

Μια μελέτη στην οποία 98 ατοπικές μητέρες έλαβαν συμπληρώματα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας (LC-PUFA) ή εικονικού φαρμάκου από 20 εβδομάδες κύησης μέχρι τη γέννηση έδειξαν ότι το συμπλήρωμα ωμέγα-3 LC-PUFA τροποποίησε την ανοσολογική απόκριση στην ατοπική δερματίτιδα : τα παιδιά των μητέρων που έλαβαν αυτό το συμπλήρωμα έδειξαν υψηλότερες συγκεντρώσεις του Omega-3 LC-PUFA στα ερυθροκύτταρα από τις ομάδες ελέγχου. Οι συγκεντρώσεις κυτοκινών (ιντερλευκίνη (IL) 5, 13 και 10 και ιντερφερόνη-γ) σε απόκριση σε όλα τα αλλεργιογόνα τείνουν να είναι χαμηλότερες στην ομάδα συμπληρώματος (η μείωση ήταν στατιστικά σημαντική μόνο για την IL-10 ως απάντηση στις γάτες).

 

Ψωρίαση και Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 LC-PUFA συμπληρώματα συμπληρώνουν την τοπική θεραπεία της ψωρίασης και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της περιοχής ψωρίασης του δείκτη ενεργότητας και του δείκτη σοβαρότητας της ψωρίασης των νυχιών και στη βελτίωση του δερματολογικού δείκτη ποιότητας ζωής, μειώνοντας τις βλάβες στο τριχωτό της κεφαλής, τον κνησμό, το ερύθημα και την απολέπιση την περιοχή της ψωρίασης, σε σύγκριση με την τοπική θεραπεία χωρίς συμπλήρωμα.

 

Προστασία από τον ήλιο και ωμέγα-3

Ο καρκίνος του δέρματος ως ομάδα (καρκίνωμα των βασικών κυττάρων, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και κακόηθες μελάνωμα) είναι ο συνηθέστερος καρκίνος μεταξύ λευκών Καυκάσιων και η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR) εμπλέκεται στη γένεση και των τριών τύπων. Η τοπική προστασία συνήθως χρησιμοποιείται κακώς (ανεπαρκής ή ανομοιογενής εφαρμογή), επομένως μια μέθοδος συστημικής προστασίας είναι μια ελκυστική επιλογή, ιδιαίτερα εάν επιτυγχάνεται με μια υγιεινή διατροφή.

Μια εκτίμηση της επίδρασης των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 EPA σε διάφορους δείκτες πρώιμης καρκινογένεσης στην επαγόμενη από UVR γονιδιοτοξικότητα (σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη διάρκειας 3 μηνών, στην οποία μετρήθηκε η βιοδιαθεσιμότητα ωμέγα-3 ΕΡΑ στο δέρμα) η ευαισθησία του ηλιακού ερυθήματος μειώθηκε στην ομάδα συμπληρώματος ωμέγα-3 EPA (το κατώφλι του ερυθήματος που παράγεται από την υπεριώδη ακτινοβολία αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τη βασική γραμμή).

Επιπλέον, σε αυτή την ομάδα, η επαγόμενη από UVR έκφραση ρ53 στα επιδερμικά κύτταρα μειώθηκε σημαντικά όταν αξιολογήθηκε ανοσοϊστοχημικά 24 ώρες μετά την έκθεση σε UVR. Η ρήξη DNA ίνας στα Τ-κύτταρα του περιφερικού αίματος μειώθηκε επίσης. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση ωμέγα-3 EPA μπορεί μακροπρόθεσμα να μειώσει τον καρκίνο του δέρματος.

. Honeyman J, Gaete M, Atalah E. Ácidos grasos omega-3 y atopía. Rev Chil Pediatr 2006;775:523-526
. Gustafsson D, Sjoberg O, Foucard T. Development of allergies and asthma in infants and young children with atopic dermatitis: a prospective follow-up to 7 years of age. Allergy 2000;55:240-245
. Spergel JM, Paller AS. Atopic dermatitis and the atopic march. J Allergy Clin Immunol 2003;112 (6 Suppl):S118-S127
. Calder PC, Kremmyda LS, Vlachava M, Noakes PS, Miles EA. Is there a role for fatty acids in early life programming of the immune system? Proc Nutr Soc. 2010 Aug;69(3):373-80. Epub 2010 May 13
. www.expertomega3.com

Κωνσταντίνος Νικητίδης MD