Η μεταβολομική είναι η επιστημονική μελέτη των χημικών διεργασιών που περιλαμβάνουν μεταβολίτες. Συγκεκριμένα,  είναι η «συστηματική μελέτη των μοναδικών χημικών δακτυλικών αποτυπωμάτων που αφήνουν πίσω τους συγκεκριμένες κυτταρικές διεργασίες», τη μελέτη των προφίλ μεταβολιτών των  μορίων τους.  Ο μεταβολισμός αντιπροσωπεύει τη συλλογή όλων των μεταβολιτών σε ένα βιολογικό κύτταρο, ιστό, όργανο ή οργανισμό, τα οποία είναι τα τελικά προϊόντα των κυτταρικών διεργασιών.

Με τις μεταβολομικές αναλύσεις λοιπόν μετράμε τα “απόβλητα” των βιολογικών διεργασιών προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα για την υγεία στην μικρότερη δομημένη μονάδα ζωής το κύτταρο.

Η ιδέα ότι τα βιολογικά υγρά αντανακλούν την υγεία ενός ατόμου υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αρχαίοι  γιατροί χρησιμοποίησαν τα μυρμήγκια για την αξιολόγηση των ούρων των ασθενών για να ανιχνεύσουν αν τα ούρα περιείχαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης και συνεπώς ανίχνευσαν διαβήτη . Στον Μεσαίωνα, τα “διαγράμματα ούρων” χρησιμοποιήθηκαν για να συνδέσουν τα χρώματα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές των ούρων σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες είναι μεταβολικές.

Η ιδέα ότι τα άτομα μπορεί να έχουν ένα «μεταβολικό προφίλ» που θα μπορούσε να αντανακλάται στο προφίλ των βιολογικών υγρών τους εισήχθη από τον Roger Williams στα τέλη της δεκαετίας του 1940 , που χρησιμοποίησε χαρτογραφική χρωματογραφία για να υποδείξει χαρακτηριστικά μεταβολικά πρότυπα στα ούρα και το σάλιο με ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια. Ωστόσο, μόνο με τεχνολογικές εξελίξεις στη δεκαετία του 1960 και του 1970 έγινε εφικτή η ποσοτική (σε αντίθεση με ποιοτική) μέτρηση των μεταβολικών προφίλ.

Κάθε τύπος κυττάρου και ιστού έχει ένα μοναδικό μεταβολικό «δακτυλικό αποτύπωμα» που μπορεί να διασαφηνίσει πληροφορίες για όργανα ή ιστούς, ενώ η μελέτη των βιορευστών μπορεί να δώσει πιο γενικευμένες αλλά λιγότερο εξειδικευμένες πληροφορίες. Τα βιολογικά ρευστά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα ούρα και το πλάσμα, καθώς μπορούν να ληφθούν μη επεμβατικά ή σχετικά μη επεμβατικά αντίστοιχα . Η ευκολία συλλογής διευκολύνει την υψηλή χρονική ανάλυση και επειδή βρίσκονται πάντα σε δυναμική ισορροπία με το σώμα, μπορούν να περιγράψουν τον οικοδεσπότη στο σύνολό του.

Η μελέτη όλων των βιοχημικών αντιδράσεων που εμπλέκουν μεταβολίτες είναι το αντικείμενο μιας νέας επιστήμης που λέγεται Μεταβολομική.

Metabolomics, Proteomics, Genomics

Η μελέτη λοιπόν των μεταβολιτών ανοίγει τον δρόμο για προσωποποιημένη και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση στον εκάστοτε ασθενή λόγω του οτι η βιοχημεία και το γενετικό υπόβαθρο είναι μοναδικό στον καθένα μας.

Παραδείγματα εφαρμογής της Μεταβολομικής σε κλινικό επίπεδο είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Οστεοπόρωση, Υπερχοληστερολαιμία , Ανοια , Καρκίνος , Ρευματικά και Αυτοάνοσα Νοσήματα και γενικά στις χρόνιες παθήσεις.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν πληροφορίες για :

– Εντερική Χλωρίδα, υπερανάπτυξη παθογόνων και μυκήτων καθώς και εκτίμηση των προβιοτικών φιλικών βακτηρίων
– Εκτίμηση Βιταμινών και Ιχνοστοιχείων
– Οξειδωτικό στρες
– Μεταβολισμό Υδατανθρακών και Πρωτεινών και Λιπαρών
– Νευροδιαβιβαστές
– Για τη μιτοχονδριακή λειτουργία όπου σχηματικά θα λέγαμε οτι είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου
– Μέτρηση ενεργής μορφής Φυλλικού οξέως 5-MTHF και υγιή μεθυλίωση

Μόνο για τις ομάδες μεθυλίου μπορούμε να πούμε ότι:

  • Είναι οι διακόπτες on / off για πολλές δραστηριότητες κυττάρων. Ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδια.
  • Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των ενζύμων.
  • Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε τους νευροδιαβιβαστές.
  • Ενεργοποιήστε την επισκευή ιστών.
  • Απενεργοποιήστε τη φλεγμονή.
  • Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε την απόκριση στο στρες.
  • Μειώστε τη διαδικασία γήρανσης επειδή προστατεύουν τα τελομερή.
  • Αποτοξινώνετε τα χημικά και συμβάλλετε σημαντικά στην παροχή γλουταθειόνης, που είναι το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό του σώματος, συμβάλλοντας στη διάσπαση των xeno-οιστρογόνων και βοηθώντας στην αποτοξίνωση του ήπατος σε φάση-2.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία κυτταρικών βλαβών από το τοξικό μας περιβάλλον που καταστρέφει την κυτταρική λειτουργία. Κινητά τηλέφωνα, αεροπλάνα, ακτινοβολία, ρύποι νερού, βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα, καλλυντικά. Αυτά χτίζονται σε ένα σημείο όπου οι διαδικασίες αυτορρύθμισης του οργανισμού μας καταρρέουν και τα χρόνια νοσήματα εμφανίζονται.

Στόχος της εξατομικευμένης προσέγγισης είναι η σύγκλιση στο φυσιολογικό σε οτιδήποτε βρεθεί να αποκλίνει από αυτό με βάση τις μεταβολομικές αναλύσεις, ουσιαστικά χτίζοντας υγιείς βάσεις ξεκινώντας από την υγεία σε κυτταρικό επίπεδο.

Η μεταβολομική δίνει λοιπόν σημαντικές δυνατότητες και για διαγνωστικούς σκοπούς αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις , διαγνωστικά όταν εμφανίζονται οι βλάβες σε πραγματικό χρόνο και προληπτικά όταν παίρνουμε πληροφορίες για μεταβολές πριν την δημιουργία της βλάβης.

Αποτοξινώνετε τα χημικά και συμβάλλετε σημαντικά στην παροχή γλουταθειόνης, που είναι το πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό του σώματος, συμβάλλοντας στη διάσπαση των xeno-οιστρογόνων και βοηθώντας στην αποτοξίνωση του ήπατος σε φάση-2.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία κυτταρικών βλαβών από το τοξικό μας περιβάλλον που καταστρέφει την κυτταρική λειτουργία. Κινητά τηλέφωνα, αεροπλάνα, ακτινοβολία, ρύποι νερού, βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα, καλλυντικά. Αυτά χτίζονται σε ένα σημείο όπου οι διαδικασίες αυτορρύθμισης του οργανισμού μας καταρρέουν και τα χρόνια νοσήματα εμφανίζονται.

Στόχος της εξατομικευμένης προσέγγισης είναι η σύγκλιση στο φυσιολογικό σε οτιδήποτε βρεθεί να αποκλίνει από αυτό με βάση τις μεταβολομικές αναλύσεις, ουσιαστικά χτίζοντας υγιείς βάσεις ξεκινώντας από την υγεία σε κυτταρικό επίπεδο την μικρότερη δομημένη μονάδα ζωής.

Η μεταβολομική δίνει λοιπόν σημαντικές δυνατότητες και για διαγνωστικούς σκοπούς  αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις , διαγνωστικά όταν εμφανίζονται οι βλάβες σε πραγματικό χρόνο και προληπτικά όταν παίρνουμε πληροφορίες για μεταβολές πριν την δημιουργία της βλάβης.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού με τον ιατρό, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας, εδώ