You are currently viewing Ινομυαλγία και Οζόνοθεραπεια

Η Ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο που συνοδεύεται από κόπωση, ύπνο, προβλήματα μνήμης και διάθεσης. Πολλοί  ερευνητές πιστεύουν ότι η ινομυαλγία ενισχύει την αίσθηση του πόνου επηρεάζοντας τον τρόπο που ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός επεξεργάζονται επώδυνα και μη επώδυνα σήματα.

Η διάγνωση της Ινομυαλγίας γίνεται με βάση το ιστορικό του μυοσκελετικού πόνου με διάρκεια πάνω από τρείς μήνες σε 11 από 18 ανατομικά  σημεία ευαισθησίας (tender points),  χωρίς αυτό να είναι πλέον απαραίτητο κριτήριο και αφού έχει αποκλειστεί υποκείμενη παθολογική αιτία.

 

Τα συμπτώματα ξεκινούν συχνά μετά από ένα συμβάν, όπως σωματικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα συσσωρεύονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου χωρίς κανένα μεμονωμένο συμβάν ενεργοποίησης.

Αφορά περίπου το 4% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο με μια προτίμηση στο γυναικείο φύλο σε ποσοστό 80%. Τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα και οι πόνοι αφορούν κυρίως τη σπονδυλική στήλη , τα άκρα, τους καρπούς, τουε μηρούς και την περιοχή της λεκάνης.

 

Συννοσηρότητα

Η Ινομυαλγία συχνά συνυπάρχει με άλλες παθήσεις , όπως:

 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Ημικρανία και άλλοι τύποι πονοκεφάλων
 • Διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης
 • Αγχώδη διαταραχή
 • Κατάθλιψη
 • Ταχυκαρδίες

 

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την Ινομυαλγία περιλαμβάνουν:

 • Το φύλο σου. Η Ινομυαλγία διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

 

 • Οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε Ινομυαλγία εάν ένας γονέας ή ένα αδελφάκι έχουν επίσης την πάθηση.

 

 • Άλλες διαταραχές. Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε Ινομυαλγία.

 

Η Οζόνοθεραπεια έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση της Ινομυαλγίας χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στην ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας και στον μεταβολισμό του μυϊκού συστήματος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με Ινομυαλγία έχουν αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής  δυνητικά επιβλαβών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες) και της ικανότητάς τους να τα περιορίζει.

Η θεραπεία με όζον προκαλεί ήπιο οξειδωτικό στρες που οδηγεί τα κύτταρα να ενεργοποιήσουν ένα αμυντικό σύστημα – που ονομάζεται αντιοξειδωτικό σύστημα – ενάντια σε αυτό το είδος στρες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη αντιμετώπισαν 65 ασθενείς με Ινομυαλγία (55 γυναίκες και 10 άνδρες, ηλικίας από 30 έως 72 ετών) χρησιμοποιώντας θεραπεία με όζον που χορηγήθηκε δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα, ακολουθούμενη από συνεδρίες δύο φορές το μήνα ως θεραπεία συντήρησης.

 

Ο πόνος των ασθενών μετρήθηκε με την Κλίμακα Αριθμητικής Αξιολόγησης – που κυμαίνεται από μηδέν (χωρίς πόνο), έως μέγιστη βαθμολογία πόνου 10 – και η κόπωση τους μετριέται με την Κλίμακα Σοβαρότητας Κόπωσης (βαθμολογίες από ένα έως επτά).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με όζον οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα σε 45 ασθενείς (70%), χωρίς παρενέργειες.

Επίσης η Οζόνοθεραπεια μπορεί να συνδυαστεί με την συνήθη φαρμακευτική αγωγή για την Ινομυαλγία , αναλγητικά , ήπια οπιοειδή καθώς και αντικαταθλιπτικά φάρμακα βελτιώνοντας την κλινική εικόνα , τα συμπτώματα , την λειτουργικότητα και συνολικά την ποιότητα ζωής του ατόμου.

 

 

 

Κωνσταντίνος Νικητίδης  MD

 

 

 

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/symptoms-causes/syc-20354780
 2. https://www.terapiaozono.ch/ozonoterapia-cura-per-la-fibromialgia/
 3. https://fibromyalgianewstoday.com/2019/03/19/ozone-therapy-may-reduce-certain-fibromyalgia-symptoms-small-study-reports/?cn-reloaded=1
 4. https://www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30840304/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30840304/
 7. https://www.pagepressjournals.org/index.php/ozone/article/view/7969/7824