You are currently viewing MTHFR και Ορμόνες

 

MTHFR και ορμόνες

Πολλές γυναίκες με MTHFR (μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο για την παραγωγή ενεργής μορφής φυλλικού οξέος) βιώνουν υπερβολικές μεταβολές της διάθεσης και μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με διακυμάνσεις των ορμονικών επιπέδων. Τα θέματα μεθυλιώσεως μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανωμαλίες ορμονών και επιπλοκές εγκυμοσύνης. Μερικοί από εσάς έχετε ακούσει για ορισμένες μεταλλάξεις MTHFR που επηρεάζουν τις ορμόνες μας και μπορεί να ανησυχούν ότι συμβαίνει σε σας. Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ του MTHFR, της οδού μεθυλίωσης και των ορμονών σας, καθώς και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τις συνθήκες που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Εφόσον το MTHFR είναι ένα ζωτικό ένζυμο στον κύκλο του φυλλικού οξέος και απαιτείται για τη μετατροπή του φυλλικού οξέος σε L-μεθυλοφυλλικό, η σύνθεση των νευροδιαβιβαστών (όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη) μπορεί να σταματήσει λόγω έλλειψης ενεργού φυλλικού οξέος λόγω μεταλλάξεων MTHFR. Η κατάθλιψη, η κόπωση και η διπολική διαταραχή μπορεί να προκύψουν από τα χαμηλά επίπεδα νευροδιαβιβαστών και φολικών. Είναι, επίσης, περίεργο, ότι η ντοπαμίνη μπορεί να συντεθεί και να συγκεντρωθεί σε αφθονία στις διπολικές φάσεις, ανεξάρτητα από την έλλειψη φυλλικού οξέος. Το αποτέλεσμα της μείωσης του φυλλικού οξέος είναι συνεπώς πολλαπλάσιο στην υγεία μας. Ωστόσο, υπό κανονικές συνθήκες, θα υπάρξουν μειωμένοι νευροδιαβιβαστές που οδηγούν σε κατάθλιψη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι ορμόνες μεταβάλλουν τη γενετική έκφραση των νευροδιαβιβαστών μέσω μεθυλίωσης.

 

Μεθυλίωση και ορμόνες

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους με MTHFR. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της μεθυλίωσης, πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη φυσικού φυλλικού οξέος. Ορισμένες μεταλλάξεις MTHFR επηρεάζουν έντονα τον κύκλο μεθυλίωσης και ως εκ τούτου οδηγούν σε ανισορροπίες ορμονών – όπως σε κυρίαρχα οιστρογόνα γυναίκες με υψηλούς κύκλους συγκέντρωσης οιστρογόνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο (και εξέλιξη) του καρκίνου. Ωστόσο, οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν άμεσα τις συγκεντρώσεις ορμονών.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι μεταλλάξεις MTHFR και COMT μπορούν να μειώσουν τη δραστικότητα μεθυλίωσης και έτσι να επιτρέψουν σε επιβλαβή οιστρογόνα να κυριαρχήσουν στο σώμα. Εκτός από τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις βιοχημικές οδούς COMT (κατεχόλη-Ο-μεθυλ τρανσφεράση) και ΜΑΟ (μονοαμινοξειδάση) και να εμποδίσουν τη μεθυλίωση των νευροδιαβιβαστών και άλλων βασικών βιομορίων στο σώμα σας.

 

Μεταλλάξεις MTHFR που επηρεάζουν τις ορμόνες

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι ομοζυγωτικοί ασθενείς 677C ηλικίας άνω των 35 ετών απαιτούν λιγότερη ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων και έχουν κάνει περισσότερα ωοκύτταρα από ό, τι χωρίς τη μετάλλαξη ή με το αλληλόμορφο Τ. Οι μεταβολές της διάθεσης είναι επίσης ένα κοινό φαινόμενο από την ύπαρξη των πολυμορφισμών C677T και A1298C. Είναι επίσης πιθανό, λόγω της μετάλλαξης MTHFR, η προτεινόμενη διατροφή σας να επηρεάζει τις ορμονικές συγκεντρώσεις.

Τα φάρμακα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και οι επιδράσεις του MTHFR παίζουν επίσης ρόλο στις ορμονικές ανισορροπίες. Εφόσον το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη, η έλλειψη ενεργού φυλλικού οξέος που προκαλείται από πολυμορφισμούς MTHFR, όπως το Α1298C, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές. Περαιτέρω, η έλλειψη μεθυλίωσης σημαίνει ότι επιβλαβείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οιστρογόνων, μπορούν να παραμείνουν και μπορεί να συνεχίσουν να παράγουν ελεύθερες ρίζες.
Προληπτικά μέτρα και πώς να ξεπεραστούν οι ανισορροπίες των ορμονών

Το πιο σημαντικό βήμα που μπορούμε να πάρουμε για να αποτρέψουμε τις ανισορροπίες των ορμονών είναι να αποτρέψουμε την έκφραση γονιδιακών μεταλλάξεων ή να περιορίσουμε την επιρροή τους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αποφεύγοντας την «περιβαλλοντική σκανδάλη» – που μπορεί να είναι άγχος, κακή διατροφή ή έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια υγιεινή διατροφή τρώγοντας φυλλώδη πράσινα λαχανικά και αποφεύγοντας τα μεταποιημένα τρόφιμα Ωστόσο, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε γενετικές εξετάσεις για να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεστε από το MTHFR προτού λάβετε περαιτέρω μέτρα για να ξεπεραστεί οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν τα εξής:

   – Γνωρίστε το φαγητό σας – μην συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε ορμόνες, μαζί με επεξεργασμένα τρόφιμα, στη διατροφή σας.

   – Ζητήστε συμβουλές από ιατρό πριν χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικά μέτρα.

   – Επιτρέψτε στο σώμα σας να διορθώσει φυσικά τις ορμονικές ανισορροπίες διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

   – Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ύπνο για να επαναφέρετε τον κιρκαδικό ρυθμό σας (επίσης γνωστό ως βιολογικό ρολόι σας).

   – Πάρτε πολλά απαραίτητα συμπληρώματα και έλαια που απαιτούνται για την πλήρωση διατροφικών κενών.

   -Τέλος, ο έλεγχος των συναισθημάτων του ατόμου είναι πρωταρχικής σημασίας στην ικανότητα φυσικής διαχείρισης των ορμονικών ανισορροπιών. Οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθήματα άγχους ή μελαγχολίας θα διαπιστώσουν ότι τα επίπεδα των ορμονών τους είναι πιο δύσκολο να διορθωθούν φυσικά.

 

Προσέξτε

Έχοντας MTHFR μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει για να το διορθώσει. Είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να ζήσετε μια υγιή ζωή και να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών σας. Η μάθηση σχετικά με το MTHFR είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών των ορμονών. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το MTHFR και τη μεθυλίωση στο ιστολόγιό μας.

 

 

 

The C677T methylenetetrahydrofolate reductase polymorphism influences the homocysteine-lowering effect of hormone replacement therapy.
Brown CA, McKinney KQ, Young KB, Norton HJ.
Common 677C–>T mutation of the 5,10-methylenetetrahydrofolate reductase gene affects follicular estradiol synthesis.
Hecht S, Pavlik R, Lohse P, Noss U, Friese K, Thaler CJ.
Fertil Steril. 2009 Jan;91(1):56-61. doi: 10.1016/j.fertnstert.2007.11.011. Epub 2008 Feb 4.

Effect of hyperhomocystinemia and hypertension on endothelial function in methylenetetrahydrofolate reductase-deficient mice.
Virdis A, Iglarz M, Neves MF, Amiri F, Touyz RM, Rozen R, Schiffrin EL.
Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003 Aug 1;23(8):1352-7. Epub 2003 Jun 26.

 

 

Κωνσταντίνος Νικητίδης MD