You are currently viewing Ελλειψη  Κ2  κατάγματα χαμηλής βίας  και σύνδεση με καρδιαγγειακή υγεία

 

Το κάταγμα χαμηλής βίας , πέρα από τη χαμηλή οστική πυκνότητα , είναι κάτι που υποδεικνύει αδύναμα οστά – οπότε αν είχατε κάταγμα είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κάνετε ουσιαστικά και περιεκτικά βήματα για να στηρίξετε τα οστά σας.
Ακόμη και ένα απλό κάταγμα του καρπού μετά από μια απλή πτώση έχει κάτι να μας πει να το διερευνήσουμε – και αυτό που επιβεβαιώνετε ξανά και ξανά από την έρευνα είναι ότι το άτομο που είχε προηγούμενο κάταγμα βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καταγμάτων (Johansson et al. 2017; Ferrari 2017; Gehlbach et al 2012).

Πολλές διεθνείς οργανώσεις οστεοπόρωσης έχουν επίσης καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα και έχουν αρχίσει να συστήνουν παρέμβαση μετά το πρώτο κάταγμα χαμηλής βίας. Το Διεθνές Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση έχει αναπτύξει την πανευρωπαϊκή προβολή “Capture the Fracture” και η Εταιρεία Οστεοπόρωσης του Καναδά πριν από μερικά χρόνια αναγνώρισε ένα σημαντικό κενό στη φροντίδα μετά τη θραύση. Και οι δύο οργανισμοί, δυστυχώς, επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στη μετακίνηση ασθενών με κάταγμα σε σύστημα οστικής φαρμακευτικής αγωγής.

Υπάρχουν τόσες πολλές θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι μια μορφή βιταμίνης K2 που ονομάζεται MK-7. Αυτό το “σούπερ θρεπτικό συστατικό” βρίσκεται σε επιλεγμένα τρόφιμα και είναι ουσιαστικό για τη βελτίωση της υγείας των οστών και – όπως όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν – καρδιακή και αρτηριακή υγεία.

 

Η Κ2 ανταγωνίζεται την οστική φαρμακευτική αγωγή – χωρίς τοξικότητα

Αρχικά, ας μιλήσουμε για την υποδιαίρεση MK-7 της βιταμίνης Κ2 για τα οστά. Μια μελέτη πέρυσι (Zhu et al, 2017) διαπίστωσε ότι το MK-7 διεγείρει τους οστικούς ιστούς και τους πρόδρομους οστεοβλάστες, τόσο ξεκάθαρα είναι τα αποτελέσματα που ένας καναδός ερευνητής (Schwalfenburg 2017) σημείωσε ότι η βιταμίνη Κ2 “μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο συμπλήρωμα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μαζί με βιταμίνη D και ασβέστιο, αντιπαραθέτοντας τη θεραπεία με διφωσφονικά χωρίς τοξικότητα”.

Τα οφέλη της Κ2 MK-7 για τη μείωση της αρτηριακής σκλήρυνσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων διερευνώνται ταυτόχρονα από τους ερευνητές. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Η μακροχρόνια χρήση των συμπληρωμάτων MK-7 βελτιώνει την αρτηριακή δυσκαμψία σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ιδιαίτερα σε γυναίκες με υψηλή αρτηριακή δυσκαμψία (Knapen et al., 2015 ). Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2017 σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού – οι οποίοι συνήθως υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ2 – διαπίστωσε ότι 8 εβδομάδες συμπληρώματος MK-7 μείωσαν την αρτηριακή δυσκαμψία (Mansour et al., 2017).

 

Η βιταμίνη K2 απαιτεί υγιές μικροβίωμα για να παραχθεί

Αλλά υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας. Μια άλλη μελέτη του 2017 (Ponziani et al., 2017) έδειξε ότι άτομα με σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του λεπτού εντέρου (ΣΥΒΕ) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αρτηριακής δυσκαμψίας.

Εδώ είναι το κλειδί: Η βιταμίνη K2 παράγεται από τα εντερικά βακτηρίδια μας, και ένα υγιές μικροβίωμα θα παράγει αρκετά για να υποστηρίξει τόσο την υγεία των οστών όσο και την καρδιά. Τα άτομα με βακτηριακή υπερανάπτυξη, ωστόσο, έχουν μεταβάλει τον μεταβολισμό της βιταμίνης Κ2. Δηλαδή, το μικροβίωμα του οργανισμού δεν μπορεί να παράγει αυτό που χρειάζεται για να διατηρήσει την υγεία του, αν το έντερο βιώνει βακτηριακή υπερανάπτυξη.

 

Πού βρίσκεται η βιταμίνη Κ2

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και δεν είστε σίγουροι αν το μικροβίωμα σας είναι υγιές. Πού ψάχνετε για πρόσληψη K2;

Μια απλή απάντηση: Τυρί.

Οι μενακινόνες μακράς αλυσίδας, όπως το MK-7, βρίσκονται συχνά στη δυτική διατροφή σε ώριμα τυριά, ιδιαίτερα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ ή το ελβετικό, τα οποία είναι πλουσιότερα σε μενακινόνες από τα μαλακά τυριά. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ένας ερευνητής, «η πραγματική περιεκτικότητα σε μενακινόνη ποικίλει σημαντικά και εξαρτάται από τον τύπο του τυριού, τον χρόνο ωρίμανσης, την περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη γεωγραφική περιοχή όπου παράγονται τα τυριά» (Vermeer et al., 2018).

Με τα επίπεδα της βιταμίνης Κ2 ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση, για εκείνους που μπορούν να ανεχθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί (και το γιαούρτι) μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη προσθήκη στη διατήρηση της κατάστασης της βιταμίνης Κ2 στην καρδιά και στα οστά.

Εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι κάτι που μπορείτε να ανεχτείτε, κοιτάξτε τα ζυμωμένα φυτικά τρόφιμα όπως το natto, το λάχανο, το kimchee και άλλα παρόμοια. Ακριβώς όπως τα βακτήρια στο έντερο σας παράγουν βιταμίνη Κ2, τα βακτήρια σε ζυμωμένα τρόφιμα κάνουν το ίδιο. Επιπλέον υψηλής ποιότητας, φυσικό MK-7 διατίθεται ως συμπλήρωμα θρεπτικών ουσιών υψηλής ποιότητας.

 

 

Knapen MHJ, Braam LAJLM, Drummen NE, et al. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women: double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost 2015; 113(05): 1135-1144.
Mansour AG, Hariri E, Daaboul Y, et al. Vitamin K2 supplementation and arterial stiffness among renal transplant recipients—a single-arm, single-center clinical trial. J Am Soc Hypertens 2017;11(9): 589-597.
Ponziani FR, Pompili M, Di Stasio E, et al. Subclinical atherosclerosis is linked to small intestinal bacterial overgrowth via vitamin K2-dependent mechanisms. World J Gastroenterol 2017;23(7):1241-1249.

 

Κωνσταντίνος Νικητίδης MD