You are currently viewing ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ 10 ΠΙΟ ΣΥΧΝΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το 80% των ηλικιωμένων έχει τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση και το 68% έχει 2 ή περισσότερες. Παρόλο που πρόκειται για ζοφερές στατιστικές, οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορούν να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής, διαχειρίζοντας τα συμπτώματα από τις υπάρχουσες συνθήκες υγείας και μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλων παθήσεων.

Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει έναν κατάλογο των κορυφαίων 10 χρόνιων παθήσεων μεταξύ των ηλικιωμένων στο Σύστημα Υγείας μαζί με συμβουλές για την πρόληψη ή τη διαχείρισή τους.

Για να βοηθήσουμε  τους μεγαλύτερους ενήλικες  να παραμείνουν όσο το δυνατόν υγιείς, μοιραζόμαστε τις χρήσιμες πληροφορίες της NCOA (εθνικό συμβούλιο γήρανσης των ΗΠΑ) και τονίζουμε τις βασικές πληροφορίες για κάθε χρόνια πάθηση και τις συμβουλές πρόληψης και διαχείρισης της.

1. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) επηρεάζει το 58% των ηλικιωμένων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (επίσης γνωστή ως HBP ή υπέρταση) είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει το 58% των ηλικιωμένων στο Σύστημα Υγείας.

Συχνά ονομάζεται “σιωπηλός δολοφόνος” επειδή δεν έχει συμπτώματα, αλλά βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών (και μερικές φορές θανατηφόρων) καταστάσεων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Αποτρέψτε ή μειώστε την υψηλή αρτηριακή πίεση :

Διατηρώντας ένα υγιές βάρος

Μείωση του στρες

Περιορισμός του αλατιού και του αλκοόλ

Τακτική άσκηση (καθημερινά, αν είναι δυνατόν)

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεση για να παρακολουθήσετε την πρόοδο ή να ανιχνεύσετε την υπέρταση

2. Η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζει το 47% των ηλικιωμένων

Σχεδόν οι μισοί από τους ηλικιωμένους στο Σύστημα Υγείας αντιμετωπίστηκαν για υψηλή χοληστερόλη. Όταν το σώμα έχει πάρα πολλά βλαβερά λίπη, οι αρτηρίες φράσσονται και προκαλούν καρδιακές παθήσεις.

Αποτρέψτε ή διαχειριστείτε υψηλή χοληστερόλη με:

Διακόπτοντας το κάπνισμα

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Δραστηριότητα  και / ή άσκηση τακτικά

Διατηρώντας ένα υγιές βάρος

Τρώτε λιγότερα κορεσμένα και trans-λιπαρά

3. Η αρθρίτιδα επηρεάζει το 31% των ηλικιωμένων

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Είναι μια ασθένεια των αρθρώσεων όπου ο αρθρικός χόνδρος διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό προκαλεί οίδημα και φλεγμονή που οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία.

Ορισμένοι εκλαμβάνουν την αρθρίτιδα ως περιστασιακούς πόνους ή ενοχλήσεις, αλλά ο χρόνιος πόνος αρθρίτιδας μπορεί να είναι τόσο σοβαρός που οι ηλικιωμένοι αναγκάζονται να κάνουν ανεπιθύμητες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Καθυστέρηση της εμφάνισης αρθρίτιδας ή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων :

Τακτική άσκηση, ιδανικά 5 φορές / εβδομάδα για 30 λεπτά κάθε φορά – αυτό βελτιώνει τη λειτουργία και μειώνει τον πόνο

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους – χάνοντας μόνο μισό κιλό μπορεί να αφαιρέσει 4 κιλά πίεσης από τα γόνατα

Προσέξτε να αποφύγετε τους τραυματισμούς των αρθρώσεων

Μην καπνίζετε

4. Η στεφανιαία νόσος επηρεάζει το 29% των ηλικιωμένων

Η στεφανιαία νόσος (που ονομάζεται επίσης ισχαιμική καρδιοπάθεια) προκαλείται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά. Αυτό μειώνει την ποσότητα αίματος που πηγαίνει στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετες επιπλοκές όπως θρόμβους αίματος, στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή.

Αποτρέψτε ή διαχειριστείτε τη στεφανιαία νόσο:

Περιορισμός των κορεσμένων και trans-λιπαρών, της ζάχαρης και του αλατιού

Καλός Υπνος  7-8 ώρες κάθε βράδυ

Μείωση του στρες

Τακτική άσκηση

Μην καπνίζετε

Συζητήστε με το γιατρό σχετικά με τη διαχείριση σημαντικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση

5. Ο διαβήτης επηρεάζει το 27% των ηλικιωμένων

Όταν κάποιος έχει διαβήτη, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο αίματος) είναι πολύ υψηλό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη δεν μετακινείται στα κύτταρα του σώματος. Αντ ‘αυτού, συσσωρεύεται στο αίμα και προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο του αίματος βλάπτει σοβαρά τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, την καρδιά, τα ούλα, τα δόντια, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί σε καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση, νεφρική νόσο, προβλήματα νεύρων, λοιμώξεις των ούλων και ακρωτηριασμός. Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο και σε μικρότερη ηλικία.

Πρόληψη ή διαχείριση του διαβήτη με:

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή και μιλήστε στο γιατρό σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ

Να ασκείστε τακτικά – 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε έλεγχο και έλεγχο

Η απώλεια βάρους 5-7% του σωματικού βάρους εάν διαγνωστείτε με προ-διαβήτη

6. Η χρόνια νεφρική νόσο (CKD) επηρεάζει το 18% των ηλικιωμένων

Η χρόνια ασθένεια των νεφρών προκαλεί αργή μείωση της λειτουργίας των νεφρών με την πάροδο του χρόνου. Αυτό προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Αποτρέψτε την CKD ή μειώστε τα συμπτώματα με:

Μείωση του κινδύνου διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων – απαραίτητη επειδή αυτοί είναι οι 2 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για νεφρική βλάβη

Λαμβάνοντας οδηγίες για τη μείωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων

7. Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει το 14% των ηλικιωμένων

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν η καρδιά εξασθενεί και δεν μπορεί να αντλήσει τόσο αποτελεσματικά και δεν μπορεί να προμηθεύσει αρκετό αίμα και οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον καρδιακό μυ, που προκαλούν κόπωση, ελαφρά κεφαλαλγία, ναυτία, σύγχυση ή μειωμένη όρεξη.

Πρόληψη ή διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας με:

Μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση

8. Η κατάθλιψη επηρεάζει το 14% των ηλικιωμένων

Η κατάθλιψη είναι μια θεραπευτική ιατρική κατάσταση που δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Μπορεί να προκαλέσει επίμονα συναισθήματα θλίψης, συναισθηματικού μούδιασμα, άγχος, προβλήματα ύπνου, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και πολλά άλλα.

Πρόληψη ή διαχείριση της κατάθλιψης με:

Μείνετε συνδεδεμένοι με ανθρώπους

Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή

Περιορισμός του αλκοόλ, της καφεΐνης, των τεχνητών γλυκαντικών και των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων

Τακτική  άσκηση

Μιλώντας στο γιατρό σχετικά με τις επιλογές θεραπείας όπως η θεραπεία ή τα φάρμακα

Δείτε επιπλέον τρόπους για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους με κατάθλιψη

9. Η νόσος του Alzheimer και η άνοια επηρεάζουν το 11% των ηλικιωμένων

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος και αντιπροσωπεύει το 60-80% όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Η άνοια είναι ένας όρος ομπρέλα για μια συλλογή γνωστικών διαταραχών. Προκαλείται όταν ο εγκέφαλος είναι κατεστραμμένος από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, πολλά μικρά εγκεφαλικά επεισόδια ή τραύματα στον εγκέφαλο.

Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας προκαλούν απώλεια μνήμης και δυσκολία σκέψης ή επίλυσης προβλημάτων που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.

Μείωση του κινδύνου άνοιας με:

Τακτική άσκηση, τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο

Διατηρώντας τις κοινωνικές σχέσεις

Καλός ύπνος

Υγιεινή διατροφή

10. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) επηρεάζει το 11% των ηλικιωμένων

Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Κάνει δύσκολη την αναπνοή και προκαλεί δύσπνοια, βήχα και σφίξιμο στο στήθος.

Αποτρέψτε τη ΧΑΠ ή να διαχειριστείτε τα συμπτώματα με:

Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τον παθητικό καπνό, τους χημικούς καπνούς και τη σκόνη

Λήψη συνταγογραφούμενων θεραπειών

Λήψη εμβολίων γρίπης και πνευμονίας

Κωνσταντίνος   Νικητίδης  MD

www.dailycaring.com

www.ncoa.org